Numunelerin Alınması ve Laboratuvara Transferi

Köşe Yazıları / BLOG

Numunelerin Alınması ve Laboratuvara Transferi

advanced divider
  • Anlaşmalı kurumlarda BURTOM ÖZEL SAĞLIK TESİSLERİ A.Ş Test bilgisi el kitabına uygun olarak alınan numuneler laboratuvara uygun koşullarda (soğuk zincir, oda ısısı vs.) ulaştırılır.
  • Numune Alma El Kitabı’nda ve başvuru laboratuvarlarına ait test listesinde yer alan özellik ve açıklamalara uygun olarak alınan numuneler (miktar, saklama koşulu) travma ve basınç etkilerine dayanıklı, sızdırmaz kabın içine yerleştirilir (vida kapaklı tüp, ağzı kapaklı sekonder tüp vs). Çanta içerisinde soğuk ortam oluşması için buz aküleri kullanılır.
  • 2-8˚C’de taşınması gereken numuneler çantanın içindeki bölümlere yerleştirilir, -20˚C’de taşınması gereken numunelerin transferi kuru buz ile yapılır.
  • Numuneler numune taşıma çantası içerisindeki strafor/süngerin içine yerleştirilir. Üstü strafor kapakla kapatıp çantanın içine konur.
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş Test İstek Formu çanta içerisindeki bölmeye koymayı ya da gelen kuryeye vermeyi unutmayın.
  • Kurumlardan istem formları ile alınan numuneler taşıma koşullarına uygun olarak (soğuk zincir vs.) laboratuvarımıza getirilir. Numune kabul bölümünde kabulü yapılır.
  • Kurumlar dışında özel olarak gelen hastaların test isteklerinin kaydı yapıldıktan sonra numune alma biriminde numuneleri alınır.
  • Kan numunesi için testlere göre uygun numune tüpü (Tablo 1) seçimi yapılır, seçilen tüplere hasta bilgileri yazılır ve kan alma işlemi gerçekleştirilir.
  • Kan alma işlemi tamamlanan hastalara sonuçların ne zaman çıkacağı bilgisi verilir.
  • İdrar ve gaita testleri için hastalara barkod etiketi yapıştırılmış idrar ve gaita kabı verilip hastalar yönlendirilir.
  • Bebeklerden idrar ve gaita numunesi için numune kapları aileye verilip nasıl numune toplayacakları hakkında bilgi verilir ve topladıkları numuneleri kısa sürede laboratuvarımıza getirmeleri söylenir.

Tüp Çeşidi

Katkı Maddesi

Kullanım Alanları

Kan Kültürü

Yok

Aerobik/anaerobik ortamları kandaki mikroorganizmaların (bakteri ve maya) kültürü ve geri kazanımı için kalitatif bir prosedürde kullanılmaktadır.

Kırmızı

Boş kuru tüpler

Serum eldesi (serumdan yapılan tüm testlerde ve oto analizörlerde kullanılır)

Sarı

Separatör jel içeren tüpler (SST)

Serum eldesi (serumdan yapılan tüm testlerde ve oto analizörlerde kullanılır)

Mor

EDTA

Hematolojik çalışmalar ve HbA1c çalışmaları için

Mavi

Sodyum Sitrat

Koagülasyon çalışmaları için

Yeşil

Heparin

Plazma çalışmaları için

Gri

Florür Oksalat

Glukoz, Laktat

Numunelerin Laboratuvara Kabulü, Ayrıştırılması

  • Kabul işlemi esnasında, numunelerin üzerinde hasta bilgisi olmaması, istenilen tetkikle alınan numunenin uyumsuzluğu, koagülasyon ve hemogram testleri için tüpler üzerindeki işaretlenen çizgiden fazla ya da az alınmış miktardaki kan ve pıhtı kontrolü yapılır, bu kontroller sonucu uygunsuz olan numuneler reddedilir.
  • Hastadan tekrar kan alınması için kurumlar veya hastalar bilgilendirilir. Reddedilen numunelerin ayrıca LBYS ortamında hasta sonuç sayfasına numune red sebebi belirtilir.

Ön Hazırlık İşlemi Gerektiren Testler

  • Laboratuvarda serumdan ve plazmadan çalışılacak testler için ön işlem olarak santrifüj yapılması gerekir.
  • Laboratuvarda alınan numunelere 30 dk bekleme süresinden sonra santrifüj yapılır. 4000 rpm de 10 dk santrifüj edilen numunelerden ayrılan serum ve plazma numuneleri testlerin çalışılacağı cihazlara yüklenir.
advanced divider

Burtom Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2023
Websitemizdeki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

advanced divider

EN SON YAZILAR

advanced divider

İletişim Bilgileri ve Çalışma Saatleri İçin Lütfen Tıklayınız!