Laboratuvara Test İçin Numune Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Burtom Esentepe Tıbbi Tahlil Laboratuvarı
Test İçin numune vermeden önce bilinmesi gerekenler
Tanı değeri yüksek, güvenilir, doğru ve zamanında ulaşılabilen test sonuçlarının verilebilmesi; klinik örneğin doğru zamanda, uygun bölgeden, uygun şartlarda alınması ve sağlıklı koşullarda laboratuvara iletilmesi ile birebir ilişkilidir.
Bu nedenle testler için örnek verilmeden önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir:
Açlık Gerektiren Testler
Genel olarak tüm testler için 10-12 saatlik açlık sonrası sabah kan verilmesi önerilmektedir. Özellikle kanda glukoz, kan lipid paneli, elektrolitler (sodyum, potasyum, klor gibi), homosistein, magnezyum, demir, ferritin, ALP, folat, vitamin B12, 25-OH vitamin D, vitamin E, osteokalsin, C-peptid, insülin, GH ve PTH testleri için 12 saatlik açlık gerekmektedir. Ancak açlık süresinin 16 saati geçmemesi gerekir.
Açlık döneminde sadece ihtiyaç duyulursa su içilebilir.
Egzersiz Durumuna göre değişebilen Testler
Günlük biyolojik ritim, egzersiz, açlık, diyet, ilaç alınması, alkol veya sigara kullanılması birçok laboratuvar tetkikini etkilemektedir.
Tetkikten önceki 24 saat süresince ağır ve zorlayıcı egzersizden kaçınılması ve kan verilmeden önce yarım saat kadar dinlenilmiş olması önerilmektedir.
Tetkikten bir gün önce sportif aktivite yapılmamalıdır. Laktat, CK, AST, LDH ve bazı hormonlar (T4, testosteron, androstenedion, LH vb.) egzersiz sonrası yükselebilmektedir.
Düzenli İlaç Kullanımı
Düzenli kullanılan ilaçlar var ise, doktor tarafından alınmaması söylenmediği sürece kesinlikle günlük düzen bozulmaksızın ilaçlara devam edilmesi gerekmektedir.
Beslenme İle değişebilen Testler
Bazı gıdalar kan ve idrarda test sonuçlarını etkilemektedir. Yüksek proteinli diyet sonrası üre, amonyak ve ürik asit düzeyleri artar. Yağlı diyet sonrası serum lipid profili değişiklik gösterir. Yemeklerden sonra kanda artan şilomikronlar serum veya plazmada bulanıklık yaparak ölçüm metotlarının yanlış sonuçlar vermesine neden olabilmektedir. Kafein içeren içecekler katekolamin, glukoz, kortizol, yağ asitleri ve trigliserit düzeylerini yükseltir.
24 Saatlik İdrar Toplanmasını gerektiren Testler
İdrardaki birçok metabolitin analizi 24 saatlik idrarda yapılır. Bu testlerde analizi yapılacak maddelerin bozulmadan korunabilmesi için gerekli koruyucu maddelerin idrar toplanmaya başlamadan önce toplama kabına konulması gerekir. Bu nedenle 24 saatlik idrar testlerinin yapılması istenildiğinde özel koruyucu maddeyi, toplama kabınızı ve yapılacak test ile ilgili ayrıntılı bilgileri (perhiz, ilaç, vb.) almak için lütfen laboratuvara başvurunuz.